Je li sunčanje postalo out?

Svi vole sunce jer ono podiže raspoloženje. Ima brojne pozitivne strane jer daje energiju, potiče izlučivanje melatonina, hormona sreće, podiže raspoloženje i omogućava tijelu da sintetizira vitamin D koji je potreban za apsorpciju kalcija.

Međutim, za bezbrižno uživanje na suncu je potrebno odgovorno ponašanje koje podrazumijeva učinkovitu zaštitu od sunca jer može imati negativan učinak na kožu poput ubrzanog starenja i karcinoma. Kako možemo uživati u suncu i koliko je sunca dobro za nas bez štetnih posljedica? Odgovore donosi Maja Kurtanjek ispred tvrtke Naos i brenda BIODERMA.

Što se događa našoj koži prilikom sunčanja?

Sunce je potrebno svakom živom biću za pravilan rast i razvoj; biljkama je sunce potrebno za fotosintezu, a čovjeku za sintezu vitamina D koji je jako bitan za pravilno funkcioniranje organizma. Poznato je da sunčeve zrake koje prođu kroz atmosferu (UVB, UVA, vidljive i infracrvene zrake) utječu na naše tijelo. Infracrvene zrake oslobađaju vrućinu i izazivaju osjećaj topline na koži, a UVB i UVA zrake su nevidljive i hladne te imaju veliki biološki utjecaj. Epiderma zaustavlja 85 % UVB zraka, samo 15 % dođe do derme. To su zrake koje uzrokuju tamnjenje i opekline, što je prirodni alarm kože koja upozorava da prima previše UVB zraka. UVA zrake prodiru duboko u kožu; njih skoro 50 % dođe do derme. Odgovorne su za starenje kože (fotostarenje) i stvaranje slobodnih radikala. Ono što je štetno je pretjerano izlaganje suncu, pogotovo kada je njegovo zračenje visoko. Zbog toga je važna adekvatna zaštita od sunca koja će spriječiti negativan učinak sunčevih zraka. Rekli bismo da odgovorno sunčanje nikada neće biti out. Ljudi su počeli biti svjesniji sunčevog učinka i više pažnje posvećuju pravilnoj zaštiti i izlaganje suncu u dijelu dana kada je ono slabije.

Štite li nas zaista kreme za sunčanje?

Proizvodi za zaštitu od sunca filtriraju UVB i UVA zrake. Njihova moć filtriranja označena je SPF-om (faktorom zaštite od sunca), a razinu fotozaštite odaberete na temelju vašeg fototipa i intenziteta sunčevog zračenja koji ovisi o lokaciji, jer ono nije isto na moru i u planinama.

Koje su uobičajene pogreške koje radimo prilikom korištenja zaštitnog faktora?

Najbitnije je nanijeti dovoljnu količinu proizvoda za zaštitu od sunca te ga obnavljati tijekom dana. Odaberite proizvod čija tekstura vam odgovara kako bi ste bili dosljedni u obnavljanju zaštite. BIODERMA Photoderm linija nudi zaštitu za sve tipove i stanja kože i svatko može pronaći idealan proizvod za sebe.

Nedavno ste predstavili liniju proizvoda za zaštitu od sunca Photoderm. Po čemu su Photoderm proizvodi inovativni?

BIODERMA ima pristup koži kao ekosustavu koji je u konstantnoj interakciji sa svojom okolinom, zbog toga je u formulaciji svojih proizvoda posvetila posebnu pažnju tome da ojača kožu iznutra i nauči je da se sama bolje brani od agresora. Poanta je pružiti koži točno ono što joj je potrebno, ništa više, ništa manje. Tom vizijom je stvorena i Sun Active Defense tehnologija unutar Photoderm linije koja sadrži kombinaciju zaštite širokog spektra za UVA/UVB zrake i patentiranu biološku zaštitu koja štiti kožu iznutra.

Uz to, Bioderma laboratorij u suradnji s dermatolozima i znanstvenom zajednicom konstantno radi na unapređenju formulacija i otkrivanju inovacija u njezi kože. Na taj način je stvorena i Photoderm M SPF50+ krema koja je namijenjena za kožu sklonu melasmi („trudničkoj maski“) i tamnim mrljama. Ova krema pruža najvišu zaštitu od plavog svjetla na tržištu za koje je poznato da je jedan od uzroka pigmentacija. Također, ponosni smo reći da je ova krema ekskluzivna i patentirana inovacija.

Što je s djecom i na koji način zaštiti njihovu osjetljivu kožu?

Zapravo, djecu do tri godine se ne bi trebalo izlagati suncu. Dječja koža je tanka i osjetljiva i zbog toga ima manju sposobnost obrane od sunčevih zraka. Međutim, to je vrlo izazovno i zbog toga se preporučuje izbjegavanje perioda u danu kada je sunce najjače, posebno između 11 i 16 h. Djecu dodatno zaštitite odjećom poput šešira, sunčanih naočala i majice dugih rukava. Svaka dva sata obavljajte zaštitu od sunca s visokim faktorom SPF50+, posebno formuliranu za djecu. BIODERMA u ponudi za najmlađe ima Photoderm KID SPF50+ kremu koja poštuje njihovu osjetljivu kožu, vrlo je ugodne teksture i omogućuje vrlo visoku UVA i UVB zaštitu.

U slučaju da se radi o jako osjetljivom tipu dječje kože koji je alergičan na klasične kemijske filtere, potrebno je kožu zaštititi mineralnim filterima s formulacijama koje su značajno poboljšane i ne ostavljaju bijele tragove kojima mnogima mogu biti iritantni. Idealan izbor je BIODERMA Photoderm MINERAL SPF50+ zaštita koja dolazi u spreju i vrlo je jednostavna za korištenje.

Maju ćete moći pitati sve što vas zanima u vezi zaštite kože od sunca na panelu “Koža pamti svaku zraku sunca” u sklopu Festivala zdravlja koji se održava od 20. do 22. svibnja.