Kako sačuvati mentalno zdravlje kada osjećamo strah

Taman kad smo pomislili da je jedna kriza iza nas i da ćemo se u 2022. godina napokon se vratiti “starom normalnom” uslijedili su novi stresovi.

Već ionako prisutan osjećaj nesigurnosti koji nas prati posljednje dvije godine, dodatno je ojačao trenutnim nemilim događajima.

Budućnost je neizvjesna i s razlogom smo zbunjeni i prestrašeni, ali ono što možemo je donekle utjecati na to kako se trenutno osjećamo slijedeći nekoliko savjeta.

Ograniči unos informacija

Osim što je izuzetno važno da pratimo samo relevantne i vjerodostojne medije, važno je i koliko vremena provodimo čitajući, gledajući i slušajući vijesti. Moramo ostati informirani, ali ne moramo upijati svaku novu vijest, slušati vijesti deset puta dnevno i sudjelovati u svakom razgovoru na ovu temu. Odredi si u danu da ćeš jednom poslušati ili pročitati vijesti i toga se pridržavaj.

Ne paničari i ne dopusti strahu da prevlada

Panika i strah su normalne reakcije na strašan događaj, ali im ne smijemo dopustiti da prevladaju te svakako ne prenositi strah drugim osobama. Panični strah dovodi tijelo u stanje stresa i može dovesti do toga da se ponašamo iracionalno. U redu je trenutno osjećati razne emocije poput anksioznosti, zbunjenosti, nemogućnosti predviđanja i planiranja budućnosti; ali pokušaj zadržati svjesni optimizam i kreativni pesimizam.

Napravi plan

Prije dvije godine u isto ovo vrijeme nas je zadesila pandemija, a potom i 2 potresa. Neki otad imaju spremnu torbu za bijeg dok drugi to smatraju pretjeranim. Svakako je važno imati okvirni plan za nepredvidive situacije. Osmisli i stavi na papir mjere koje možeš poduzeti da se osjećaš sigurnije (poput:  izraditi djeci putovnice, držati određenu svotu novca u gotovini u stranoj valuti, odrediti koja je točka događaja ona koju smatraš prekretnicom za svoj život…) i taj plan podijeli sa svojom obitelji ili bližnjima. Kad imaš barem donekle plan za budućnost, ona izgleda izvjesnija.

Posveti se sebi

Strukturiraj svoj dan ii pokušaj obavljati svoje uobičajene zadatke i obveze te imati svoju dnevnu rutinu. Smiri svoj um kratkom meditacijom, odgledaj seriju koja te veseli, napravi omiljeno jelo, prošetaj i udahni svježi zrak. Druži se s obitelji i prijateljima i pričajte o veselim temama; slobodno reci da ti se ne priča o aktualnim događajima ako vidiš da u tom smjeru kreće razgovor ili se jednostavno udalji u tom trenutku. Kad se uhvatiš u tjeskobnim mislima i scrollanju negativnih vijesti, pogledaj oko sebe i u sebi ili na glas nabroji 5 stvari koje vidiš, 4 koje možeš dodirnuti, 3 zvuka koje čuješ, 2 mirisa koja osjećaš i 1 okus. Na ovaj način vratit ćeš se u sadašnji trenutak i tjeskoba će se smanjiti.

I ne zaboravi da iako se trenutno osjećaš bespomoćno, kako izreka kaže, hrabar čovjek nije onaj koji ne osjeća strah nego onaj koji ga uspijeva kontrolirati.

(Ako unatoč samopomoći osjećaš da je sve crno i bezizlazno potraži pomoć stručnjaka).