Sportom i znanjem do zdravlja: 10 godina Farmacia Sportskog savjetovališta

Želja za dodatnim informacijama i potrebom dodatnog znanja farmaceutskih timova, magistara farmacije i farmaceutskih tehničara, u području sportske prehrane bila je inicijator za pokretanje novih kanala edukacije s ciljem objedinjavanja znanja i smjernica u farmaciji i u području sportske prehrane.

Porastom rekreativno aktivne populacije i činjenice da se brojni prevencijski planovi raznih kroničnih bolesti baziraju upravo na promicanju tjelovježbe i pravilne prehrane, ljekarnički timovi zaista trebaju imati mogućnost i znati što i zašto savjetovati jednom biciklistu, trkaču, body builderu, ženi, adolescentu ili sportašu u starijoj dobnoj skupini. Ovdje u prvom redu govorimo o osnovnim savjetima o prehrani, hidraciji i potrebi za ciljanim dodacima prehrani (ako su uopće potrebni i zašto), da znamo savjetovati osobu ili prepoznati problem ili kompleksnost situacije i usmjeriti je liječniku ili nekom drugom stručnjaku. 

Neredoviti, nedovoljni i neprilagođeni obroci, nerazvijena svijest o potrebi da barem jednom godišnje napravimo analizu krvne slike, uzimanje dodataka prehrani posudbom od prijatelja, bez propitivanja treba li nam to ili ne, bavljenje sportom koji je možda veći rizik za naše stanje nego korist – sve navedeno naša je svakodnevica i to treba mijenjati.

Sportsko savjetovalište Farmacia djeluje u Specijaliziranoj prodavaonici Farmacia u Arena Centru. Surađujemo s nekoliko sportskih klubova i zajednica u obliku podrške i edukacija. 

U Sportskom savjetovalištu smjernice mogu dobiti svi koji se bave sportom, koji razmišljaju o tome ili se nakon duge pauze vraćaju u sportske vode. Tu je i paleta stručnih vještina koja, osim sportskog profila, uzima u obzir i vaše životne navike, vašu anamnezu i moguću terapiju lijekovima. Prilikom davanja savjeta, koji se temelje na znanju o tome što koja kategorija vježbača treba, zašto i kada preporučiti adekvatne dodatke prehrani, u kojoj dozi i što će točno unaprijediti kod korisnika, razliku između medicinskih dodataka prehrani koje ćemo uzeti ako je zaista utvrđen deficit ili dodataka koji mogu djelovati poticajno i unaprijediti naše performanse, sve aspekte treba uzeti u obzir.

U Sportskom savjetovalištu koristimo uređaj za detaljnu analizu sastava tjelesne mase, a nalazi služe za finu prilagodbu u svakom procesu treniranja, dobivanja mišićne mase, gubitka masne mase ili bilo kojeg drugog procesa transformacije ili održavanja forme i strukture tijela, uz adekvatne savjete o prehrani i mogućim dodacima prehrani.

Miljana Pavković farmaceutski je tehničar i magistra kineziologije s bogatom profesionalnom karijerom i u profesionalnom sportu, body buildingu. Svakodnevno je na raspolaganju za savjetovanje klijenata u Farmacia sportskom savjetovalištu, a uz to surađuje sa sportskim trenerima, klubovima i kao predavač u obrazovnim ustanovama. Uz mnogo domaćih i inozemnih priznanja, ističemo da je sedmerostruka prvakinja Hrvatske u body buildingu te trenutno ponosna osvajačica brončane medalje na svjetskom natjecanju u Physique kategoriji IFBB.

Ideje svi imamo, no često ostanu samo u mašti ili kao prolazna stavka u danu. Pozivamo vas sve, ne samo da nas posjetite u našem Sportskom savjetovalištu, nego da vam glavna ideja bude realizirana svakodnevno – čuvajmo svoje zdravlje i uložimo svaki dan dio vremena u poboljšanje svojih navika i prehrane te aktivno kretanje i boravak u prirodi.

Za Sportsko savjetovalište u Farmaciji u Arena centru u Zagrebu možete se naručiti na tel. 01/2068 -827 svaki radni dan od 9-21h.