Živjeti punim plućima

Urbane sredine u kojima živimo mogu imati nepovoljan utjecaj na naše zdravlje, a tako i na zdravlje pluća.

Zagađeni zrak, pušenje cigareta, alergije, sjedilački stil života i stres – sve to može povećati rizik od pojave respiratornih infekcija i kroničnih bolesti dišnog sustava. Kako možemo ublažiti negativne vanjske utjecaje i pomoći si?

Zagađenje zraka

Kvaliteta zraka ovisi o sredini u kojoj živimo, ovisi o industriji i gustoći prometa. Dugotrajno udisanje zagađenog zraka može imati izrazito opasne posljedice po zdravlje naših pluća. Međutim, zagađenom zraku ne možemo samo tako pobjeći. Trebamo li češće odlaziti na izlete u prirodu i udisati svjež zrak?  Možemo li učiniti nešto više od toga, npr. okrenuti se obnovljivim izvorima energije i smanjenju korištenja osobnih automobila?

Sjedilački način života

Sjedimo na poslu, sjedimo kod kuće, a između posla i kuće, vozimo se automobilima. Nije ni čudo da veliki broj ljudi u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. Osim što prekomjerna tjelesna težina utječe na zdravlje srca i krvnih žila te na zdravlje zglobova i mišića, ima veliki utjecaj i na zdravlje dišnih puteva. Kako promijeniti stil života? Je li dovoljno upaliti brojač koraka i napraviti 10000 koraka dnevno? Je li pješačenje do posla odgovor s obzirom na to da ćemo pješačiti vjerojatno kroz guste prometnice? Koliko bavljenje sportom poput nordijskog hodanja ili planinarenja neutralizira sjedilački život?

Pušenje

Procjenjuje se da u Hrvatskoj skoro svaka treća odrasla osoba puši. Zabrinjavajuća je i činjenica da adolescenti u Hrvatskoj puše više u odnosu na adolescente u većini zemalja EU. Pušenje duhana izaziva ovisnost te povećava rizik za različite bolesti. Izloženost duhanskom dimu ugrožava i zdravlje nepušača, a osobito šteti zdravlju djece. Trebamo li navesti još neki razlog da još danas ugasite svoju zadnju cigaretu?

Alergije, astma i KOPB

Najčešće kronične bolesti dišnog sustava su astma i kronična opstruktivna bolest pluća. Iako su i uzroci i tijek bolesti različiti, u obje bolesti dolazi do sužavanja dišnih puteva koje dovode do simptoma.

S druge strane, alergija je prejaka reakcija obrambenog sustava na uobičajeno neškodljive tvari kao što su pelud, prašina ili dlaka kućnih ljubimaca (alergeni). Prvi korak za uspješno liječenje i smanjenje simptoma alergijskih bolesti je izbjegavanje alergena, a potom  educiranje i adekvatna terapija.

Čini li nam se da ima sve više alergijskih bolesti i iIma li to veze sa zagađenim zrakom? Postavljaju se i pitanja poput treba li izbjegavati boravak u prirodi u vrijeme alergija, postoje li stvarno hipoalergeni kućni ljubimci, kako prekomjerna težina utječe na zdravlje pluća, a kakav bi trebao biti pristup prehrani kod bolesnika koji gube na težini, kako prestati pušiti i jesu li alternative cigareti sigurnije od samih cigareta? Više o ovoj temi saznajte na Festivalu zdravlja 21.5. (u subotu) na radionici nordijskog hodanja i panelu “Živjeti punim plućima” pod pokroviteljstvom Plive.