Kako i zašto nositi bebe?

Prednosti bebonošenja za roditelje (i/ili skrbnike) i za bebu su zaista mnogobrojne, no najznačajnije i najpoznatije su podržavanje pravilnog razvoja kukova i kralježnice, slobodne ruke i više vremena i spontanosti za roditelje, praktičnost i jednostavnost života uz nošenje, značajno manje suza, očuvanje dojenja, nošenje spašava i roditelje i bebu s refluksom. Razgovarali smo s Iris Božić, savjetnicom za nošenje beba.

Što je uopće “babywearing”, odnosno nošenje beba i što sve podrazumijeva?

Nošenje beba podrazumijeva nošenje beba u nosiljkama. Nošenje (babywearing) naravno nije odvojivo od pridržavanja i rukovanja s bebama (babyhandling). To su vještine koje se međusobno nadopunjuju.

Koje su sve vrste nosiljki, kako prepoznati ispravnu nosiljku i koje vi preporučujete?

Nosiljaka ima različitih vrsta a ukratko ih možemo podijeliti na oblikovane i neoblikovane. Najmanje su preporučljive oblikovane neergonomske tvrde nosiljke s uskom bazom koje ne podržavaju pravilan položaj. Takve “klokanice” je najlakše prepoznati po tome što nogice beba vise, a oko glave imaju tvrdi ovratnik. Srećom pa se takve većinom više ne proizvode, no još ih ponekad netko naslijedi s kakvog tavana. 🙂

Postoje li neki mitovi o nošenju beba, ako da, koji? I kako ih se riješiti?

Jedan od “mitova” je onaj o navikavanju beba na ruke. Dakle bebe se rađaju s refleksima koji i jesu ovdje upravo da bismo bebu nosili – radi sebe i radi bebe. Što jest jest ne bismo sebe trebali mučiti i nositi bebu na rukama kada su za to i australopiteci imali tehnološko rješenje: kotače. Šalim se. Imali su nosiljku, kao i mi danas. Doduše naše su malo naprednije, no i mi smo. Sada imamo i kotače pa možda i to eventualno bude polučilo kakav utjecaj na evoluciju…  

Kada je sigurno krenuti s nošenjem? Do kada je moguće nositi dijete?

S nošenjem roditelji mogu krenuti odmah nakon rođenja beba, dapače i nedonošenih beba čim neonatolog da zeleno svjetlo. Izuzetno je velika korisnost samog kožiranja s bebom u smislu postizanja pravilnog kucanja srca i disanja, pa naravno i samog napretka bebe u tim kritičnim prvim tjednima. Nadam se da ćemo jednom vidjeti u našim rodilištima dovoljno zaposlenih zdravstvenih djelatnika i dovoljno opremljene bolnice u kojima medicinske sestre nose novorođenčad onda kada to roditelji ne mogu, kao u npr. nekim njemačkim bolnicama.

Postoje li neki rizici nošenja za bebu (npr. sputanost bebe, kukići, neki fizijatri i fizioterapeuti ne preporučuju i slično…) ili roditelje (preopterećenje za kičmu…)?

Podržavam sve fizijatre i fizioterapeute upućene u pravilno nošenje beba. Kod malih vježbača i neurorizičnih beba bitno je znati postići dobar položaj i dobro namjestiti nosiljku kako bi nošenje uz vježbice djelovale terapeutski, a ne poništavale učinak vježbi. Kod roditelja koji su imali npr. traume na kralježnici jako je bitan dobar izbor nosiljke, dobra postura i dobro podešavanje. U određenim slučajevima kao neposredno nakon operacija, velikih ozljeda i nesreća bolje je nošenje, a pogotovo guranje kolica, prepustiti drugim članovima obitelji. Nošenje je aktivnost za cijelu obitelj, za razliku od dojenja. 

Koja rješenja preporučate u slučaju kad roditelji nisu u mogućnosti nositi bebu?

Kada roditelj ne može nositi bebu iz kojeg god razloga izbor bila i kolica, kao i uvijek, no tu bih pristupila s oprezom pa makar to bila mala i lagana kompaktna kolica poput Metroa. Onda kada se osjećamo slabo, bilo radi trenutnog stanja ili dugotrajne bolesti, najsigurnije bi bilo kakve god aktivnosti raditi pod nadzorom druge osobe. Nošenje je samo po sebi inkluzivno i stoga osim na bebe s trajnim ili privremenim teškoćama moramo misliti i na roditelje s teškoćama. Naravno da roditelj u kolicima može nositi svoju bebu- bitno je samo naći kako i čemu kako bi i roditelj i beba uživali u slobodi o povezivanju.

Gdje se roditelji mogu educirati o pravilnom nošenju beba?Dođite nam na Festival zdravlja 22.5. u Park Maksimir na radionicu Uvod u bebonošenje koju ću voditi. Partneri radionice Ergobaby Hrvatska osigurali su nosiljke ako ih netko ne bude imao