Obilježavamo tjedan mentalnog zdravlja. Evo jednostavnih načina kako ga očuvati

Ovaj tjedan obilježavamo Europski tjedan mentalnog zdravlja. Mentalno zdravlje jednako je važno kao i fizičko i iako se sve više se priča o njegovoj važnosti, čini se da ga je sve teže očuvati zdravim.

Ipak, postoje jednostavne tehnike koje nam mogu pomoći da svladamo svakodnevne prepreke i brige. Donosimo vam nekoliko jutarnjih rituala koji će pozitivno utjecati na vašu psihu i pomoći vam da pozitivnije krenete u dan!

  1. Uživajte u tišini 

Živimo u jako bučnom svijetu. Budilica, notifikacije… Čim otvorimo oči bombardirani smo raznim zvukovima i informacijama. Prve minute svog dana provedite u meditaciji i osluškujte samo svoje disanje. Već nekoliko minuta jutarnje meditacije pomoći će vam da se opustite i smanjite razinu stresa.

  1. Obilno doručkujte

Ne kaže se uzalud da je u zdravom tijelu, zdrav duh i da treba doručkovati kao kralj. Za početak dana nam treba gorivo kojim ćemo napuniti organizam i imati dovoljno energije za dan koji je pred nama. Pronađite vremena za doručak bez žurbe, jedite polako i svjesno i uživajte u svakom zalogaju

  1. Pokrenite se

Napravite kratki cardio, prošećite psa, otiđite s djetetom u park ili pješačite do posla. Ne morate napraviti 10 000 koraka svaki dan, i 1000 laganih koraka do dobre kave u obližnjem kafiću se računa. Put do teretane iskoristite za slušanje omiljenog podcasta ili snimite glasovnu poruku prijateljici koja se ne osjeća psihički najbolje i poručite joj da ste tu za nju.

  1. Učinite dobro djelo

Prije posla, svratite u najbližu BIPA poslovnicu i počastite se kupnjom torbe ili notesa #PrekrasnaIznutra. Na taj način pomažete projekt udruge ”kako si?” čji je cilj osvijestiti što veći broj ljudi o važnosti vlastitog mentalnog zdravlja i dati im alat za suočavanje s problemima. Kupnjom torbe ili notesa #PrekrasnaIznutra, BIPA će od svakog prodanog artikla darovati 10 kn udruzi „kako si?“ i tako joj pomoći da i dalje nastavi pružati pomoć svojim korisnicima tijekom cijele godine. U ovogodišnjoj kampanji naglasak je na aktualne teme koje su važne za mentalno zdravlje svih uzrasta poput stresa na poslu, body shaminga, cyberbullyinga i obiteljske odnose.

Ovaj hvalevrijedan projekt možete podržati i na ovogodišnjem Festivalu zdravlja i poslušati panel diskusiju na temu važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih, na kojoj glavnu riječ ima prof. dr. sc. Nataša Jokić – Begić.