Osvježite svoj izgled i vratite samopouzdanje

Piše: dr.med. spec. dermatolog Vesna Utješinović Gudelj (Croatia Poliklinika)

Kako postajemo stariji na našoj koži uočavamo i osjećamo određene promjene. Njena specifičnost je što su te promjene vidljive iako se radi o kompleksnim biološkim procesima koji pogađaju sve njene slojeve. Koža postaje suha, naborana, javljaju se nepravilnosti pigmentacije a proces cijeljenja se usporava. Te promjene su prirodne, nezaobilazne i bezopasne. Sa starenjem, smanjuje se količina i mijenja struktura kolagenih i elastičnih  vlakna uslijed čega koža naočigled gubi elastičnost i postaje tanja. Involutivni procesi pogađaju i potkožne strukture; gubi se potkožno masno tkivo i resorbiraju se koštane strukture te dolazi do stvaranja bora, ulegnuća, opuštanja obraza i ukupnog disharmoničnog izgleda lica. Osim nasljeđa, na promjene kože tijekom starenje značajno utječe i činjenica koliko smo tijekom života boravili na suncu; solarne opekotine kože u djetinjstvu i mladosti bitno mijenjaju izgled kože u kasnijim godinama. Fotostarenje, odnosno solarna degeneracija kože nastaje prije svega djelovanjem UVB zraka valne duljine 290-315 nm, ali i UVA zraka valne duljine 315-400 nm, te infracrvenim zrakama (IR) koje su nedjeljivo vezane uz Sunčevo svjetlo. Često se uočavaju nepravilnosti pigmentacije, plića ili dublja izboranost i naglašene krvožilne strukture. Fotoprotekcija i zaštita od sunca prevencija je i nastanka tumorskih promjena povezanih sa učestalim ekspozicijama UV zračenjima  i njihovim kumulativnim učincima na kožu.

Male estetske korekcije čine velike promjene

Tijekom posljednjih desetljeća pratimo značajan porast interesa za korektivne dermatološke postupke. Kvaliteta kože zaokuplja sve veći broj pripadnika ženske i muške populacije te pridonosi njihovoj lijepoj vanjštini i samopouzdanju. Zadržati zdrav i lijep izgled i odgoditi starenje dio je sveopćeg trenda očuvanja mladolikog izgleda kao imperativa modernog doba. Da bi olakšali brojne dileme i učinili očekivanja realnima, potrebno  je razjasniti nezaobilazne kliničke protokole i naći primjeren okvir za želje naših pacijenata. Korektivni dermatološki postupci uklanjaju nedostatke čine ljude atraktivnijima a u tome prevladavaju nekirurške metode u odnosu na kirurške radi kraćeg vremena oporavka i značajno manjeg broja nuspojava. Brojne su minimalno invazivne metode  pomlađivanje lica, no s obzirom na to da je svaka osoba drugačija, nema jednog modaliteta koji je prikladan za sve. Dakle, važno je ne samo ispraviti bore nego i razviti estetski cjelovit koncept s pacijentom. To sugerira da izbor bilo koje od mogućnosti liječenja treba odabrati prema stanju, potrebama i ciljevima pacijenta. Kombinirana terapija, full face treatment, najčešće daje i najbolje rezultate što podrazumijeva uključivanje najmanje dvije različite metode. Odgovarajući odabir pacijenta i kombinacija različitih tehnika omogućuju individualizirani tretman s optimalnim rezultatima.

Kemijski peeling – kombinacija znanosti i umjetnosti

Kemijski peeling jedan je od najstarijih postupaka u korektivnoj dermatologiji a opisani primjeri tih postupaka datiraju još iz vremena egipatske medicine. Kemijsko ljuštenje (peeling) je postupak kojim uz pomoć kemijskih pripravaka uklanjamo ožiljke od akni, hiperpigmentacije i posljedice fotostarenja a možemo ga koristiti kao monoterapiju ili u kombinaciji sa nekim drugim korektivnim metodama.  Obzirom da su svi kemijski peelinzi dobiveni iz osnovnih poznatih supstanci koje imaju svoje medicinske zakonitosti a na tržištu se svakodnevno javljaju novi proizvodi namijenjeni provođenju površinskih, srednje dubokih i dubokih pilinga, osnovno pitanje kod svakog dermatologa je što je u pojedinom proizvodu bolje i naprednije u odnosu na prethodne, jer je uvijek krajnji cilj postizanje boljih rezultata sa čim manje nuspojava.  Kliničke studije učinkovitosti, načina djelovanja i sigurnost primjene ovih skupina daju nam uporište u odabiru pojedinog kemoeksfolijatora. Pod postupcima kemijskih peelinga podrazumjevamo nanošenje kemoeksfolijatora koji uzrokuje ozljedu epidermisa i dermisa u cilju uklanjanja površinskih nedostataka te poboljšanja izgleda i strukture kože.  Način djelovanja je kontrolirana kemijska „opekotina“ epidermisa i/ili dermisa nakon čega dolazi do epidermalne regeneracije, remodeliranja kolagenih i elastičnih vlakana i neokolageneze. Odabir kemijskog pripravka kojom vršimo peeling ovisi o indikaciji i dubini koju želimo postići. Dubina prodora, destrukcije i upale određuje i opseg djelovanja.  Relativna kontraindikacija za provođenje kemijskih peelinga je tamni tip kože, dok su apsolutne kontraindikacije aktivna infekcija kože, otvorene rane, postojeće upalne dermatoze, preosjetljivost na određenu komponentu peelinga, zloćudne bolesti kože, sklonost ožiljnom cijeljenju rana, atrofična koža i sustavna primjena izotretinoina posljednjih 6 mjeseci. Vrlo je važno upoznati pacijente sa protokolom terapije kao i mogućim nuspojavama te očekivanja učiniti realnima. Pacijenti moraju biti upoznati sa načinima postoperativne njege koja je nužna i o njoj značajno ovisi normalno obnavljanje kože kao i dugotrajan učinak terapije. 

Rejuvenacija laserom

Novi modaliteti u korektivnoj dermatologiji vezani za laserske postupke svakodnevno zaokupljaju pažnju i nalaze svoje poklonike. Dermatološka praksa danas je  gotovo nezamisliva bez lasera kao moćnog saveznika u očuvanju mladolikog izgleda. Protekla tri desetljeća dolazi do brzog i kontinuiranog razvoja  laserskih tehnologija i unapređivanja  laserskih metoda  kojima postižemo napredne rezultate sa kraćim vremenom oporavka i značajnim smanjenjem nuspojava u odnosu na prethodne. Uklanjanje različitih kožnih promjena temelji se na selektivnoj termolizi. Određene strukture kože, kromofore (hemoglobin, melanin, voda) apsorbiraju određenu valnu duljinu svjetla te se time postiže destrukcija ciljnog tkiva  bez ozljede okolnih struktura što predstavlja jednu od većih prednosti  laserskih postupaka. Njima možemo uklanjati prirođene i stečene vaskularne promjene, kapilare i  vene , postići trajnu redukciju pojačane dlakavosti svih područja tijela, uklanjati nepravilnosti pigmentacije, uklanjati ožiljke i provoditi postupke rejuvenacije.

 Neablativni laserski postupci rejuvenacije  potiču regenerativne procese u dermisu i nadomještanje kvalitetnih gradivnih struktura kože.  Namijenjeni su korigiranju inestetizama kao što su plitke bore, oslabljen tonus kože i lokalizirano crvenilo. Za ove postupke nije potrebna priprema, pogodni su za sve tipove kože i mogu se provoditi tijekom cijele godine, tri do pet postupka u slijedu. Umjereno i prolazno crvenilo tijekom narednih nekoliko sati jedina je nuspojava pa time ovi postupci ne utječu na dnevne aktivnosti.  Za razliku od prethodnih, ablativni laserski postupci namijenjeni su korigiranju dubljih defekata kože i svih oblika nepravilnosti  nastalih kao posljedica fotooštećenja i kronološkog starenja te ožiljaka.  Rezultati su vidljivi već nakon 3-7 dana kada se u potpunosti odljušti površinski sloj kože i nadomjesti ga novi. Konačni efekt odgovara dubokoj rejuvenaciji sa ujednačenom pigmentacijom, zdravom i sjajnom kožom što u velikom broju  slučajeva može biti zamjena za kirurške i invazivnije postupke. Odabir pacijenata bitan je preduvjet za postizanje očekivanih rezultata.

Pomladite lice i vratite samopouzdanje dermalnim filerima

Ono što je danas postalo već opće prihvaćen pojam je „filer“, učinkovit postupak pomlađivanja, remodeliranja i vraćanja volumena pojedinim dijelovima lica. Za svakog dermatologa injiciranje dermalnih filera veliki je izazov. Klinički protokoli su  jasni i nezaobilazni, ali terapijske mogućnosti unutar zadanih okvira ostavljaju dovoljno prostora za profesionalnu kreaciju i zadovoljstvo učinjenim. Prije svega radi zadovoljstava pacijenata trenutnom preobrazbom koja djeluje poticajno i vraća samopouzdanje, te neminovno utječe na podizanje  kvalitete života.  Injektibilni dermalni fileri ili kožni implantati  jedna su od sve prihvaćenijih mogućnosti nekirurških korekcija koji samostalno ili u sinergiji sa drugim metodama daju postojane rezultate uz zadržavanje osobnosti i ekspresija lica. Fileri su namijenjeni korigiranju statičkih i dinamičkih bora, modeliranju, popunjavanju dubljih anomalija i kožnih uleknuća. Općenito, oni su vrlo brzo zauzeli značajnu ulogu u korektivnim dermatološkim zahvatima i postali izuzetno popularni među pacijentima raznih dobnih skupina. Za pacijente koji  planiraju pomlađivanje lica najveća prednost  je što nakon injiciranja dermalnih filera  imaju momentalno vidljiv učinak korekcije bore ili popunjavanja defekta.  Hijaluronsku kiselinu ( HA ) nalazimo u vezivnom tkivu, odgovorna je za njezinu obnovu i ima izuzetna svojstva privlačenja i zadržavanja molekula vode. U tkivima je podložna enzimskoj razgradnji i brzoj resorpciji. Stoga  je HA u  dermalnim filerima inkorporirana u gel različite gustoće i koncentracije te poboljšana stabilizatorima koji ju štite od enzimske degradacije i produžavaju njen vijek u tkivu. Nakon implantiranja  HA se postupno oslobađa iz injektiranog gela i razgrađuje istim biološkim mehanizmom kao i tkivna. Ovisno o koncentraciji i strukturi,  hijaluronski fileri mogu biti dermalni, subdermalni, subkutani i supraperiostalni. Injekcija hijaluronske kiseline treba promicati pomlađivanje kože povećanjem hidratacije i rekreacijom povoljnog okruženja kako bi se olakšala aktivacija fibroblasta. 

Osvježite izgled minimalno invazivnom tehnikom

Mezoterapija je minimalno invazivna tehnika koja se temelji na apliciranju intradermalnih injekcija revitalizirajućih pripravaka u gornje slojeve kože uz pomoć igle odnosno multiinjektora. Intradermalne injekcije stimuliraju proizvodnju kolagena i elastina uslijed pojačanog  biosintetskog kapaciteta fibroblasta dok hijaluronska kiselina potiče hidrataciju. Dubina prodora igle za mezoterapiju u kožu u pravilu je oko 2-4 mm. Mezoterapija, osim u rejuvenaciji ima osobito dobre učinke u liječenju androgene  alopecije i melasme.Tijekom postupka, aktivni sastojci ravnomjerno se unose u gornje slojeve kože čime se osigurava njihov prelazak epidermalne barijere i djelovanje u dubljim slojevima na fibroblaste i produkciju kolagena, elastina i međustanične tvari. Provodi se u više navrata u razmacima od 10-14 dana a broj postupaka ovisi o indikaciji i kombinaciji sa drugim korektivnim metodama. Mezoterapija ima dobre učinke kod osoba sa suhom kožom i osoba kod kojih su izraženi znakovi fotostarenja. Mezoterapija je posebno povoljna za izuzetno osjetljive dijelove kao što su čelo, područje oko očiju, vrat i dekolte. Izuzetna pažnja mora se posvetiti izboru preparata i kvaliteti proizvoda koji se primjenjuju. Također se koristi kod gubitka i prorjeđenja vlasi u muškoj i ženskoj populaciju . Pojačano opadanje kose je multifatorijalno a najčešće je uzrokovano  hormonalnim i genetskim faktorima te prisutnim komorbiditetima. U određenim kliničkim entitetima kosa spontano ponovno izraste dok je kod pojedinih tipova gubitka kose potrebno provoditi terapijske protokole liječenja u cilju poticanja izrasta i vraćanja normalne strukture vlasi. Androgena alopecija je najčešći oblik prorjeđenja i gubitka vlasi, vrlo često ima nasljednu osnovu i javlja se već u dvadesetim godinama ili kasnije.   

Uslijed smanjenja tonusa kože, redistribucije masnog tkiva i resorpcije kostiju u zrelijoj dobi uočavamo opuštenost obraza, gubljenje kontura lica, bora u kutovima usana, jakog naglašavanja nazolabijalnih bora i podočnjaka koja se do sada rješavala u većem broju slučajeva kirurškim liftingom. Danas ove promjene možemo rješavati i nekirurški odnosno neoperativnom metodom liftinga specijalnim nitima namijenjenim podizanju i zatezanju kože. Postupak je bezbolan a radi se u lokalnoj anesteziji koja daje samo na mjestu uvođenja niti te većinom nema potrebe za oporavkom. Nit se u cijelosti razgradi a tijekom razgradnje dolazi do snažnog efekta pomlađivanja kože u smislu da koža bude svježija, znatno ljepša, bolje strukture, izgleda i kvalitete. Tretman se savršeno kombinira sa dermalnim filerima, botulinskim toksinom, mezoterapijom i ostalim tretmanima.

Tijekom godina, naglašena mimika i ekspresije lica, mogu za sobom ostaviti duboke bore između obrva, u vanjskim kutovima očiju i na čelu.  Za razliku od prethodnih postupaka rejuvenacije, botulinski toksin nema učinka na teksturu kože te samim tim ne može zaustaviti procese starenja ali može ublažiti znakove starenja specifično djelujući na smanjenje dinamičkih bora i linija. Botulinski toksin djeluje na živčanim završecima što dovodi do relaksacije mišića. Injektiranjem malih količina u određene mišiće lica ublažavamo mimiku, linije se postupno ravnaju i sprječava se nastanak novih nabora. Prirodni izgled se zadržava zahvaljujući drugim mišićima potrebnih za ekspresije lica. Prvi rezultati vide se nakon 48-72 sata a trajanje je individualno, u prosjeku 3-6 mjeseci. Osim u estetske svrhe, botulinski toksin se koristi i kod pojačanog znojenja (hiperhidroze) pojedinih zona tijela. 

U korektivnoj dermatologiji injekcijske, laserske i kemijske metode pomlađivanja imaju dokazanu učinkovitost i sigurne su ukoliko ih provode educirani stručnjaci  sa pravilnim indiciranjem pojedine metode i odabirom pacijenta. Napredna znanja i istraživanja u području mehanizama starenja kože utiru put tehničkoj evoluciji laserskih izvora i tehnika pored novih i sigurnijih mogućnosti nadomještanja izgubljenog volumena kao i novih kompleksa neurotoksina što predstavlja obećavajuću budućnost za minimalno invazivno pomlađivanje kože.