Veganski Alfredo umak

Veganski Alfredo umak vrlo je jednostavno za pripremiti, no za razliku od klasičnog Alfredo umaka ne sadržava mliječne proizvode već mu kremoznost daju indijski oraščići.

U svega 10 minuta ovaj umak će biti gotov i spreman oplemeniti vašu tjesteninu po želji. No možete ga koristiti i kao dresing za salate, umak za tortilje, povrće i sl. 

Sastojci:

Priprema:

  1. Namočiti indijske oraščiće preko noći ili kratko prokuhati dok ne omekšaju. Oprati i ocijediti.
  2. Nasjeckati luk i češnjak na sitno. Na maslinovom ulju prodinstati luk i češnjak dok ne omekšaju te posoliti. Dodati povrtnog temeljca ili jednu šalicu vode te pola povrtne kocke za juhu. Kuhati na srednje jakoj vatri dok se ne reducira tekućina na pola.
  3. U blender staviti ocijeđene indijske oraščiće, dodati dinstani luk i češnjak (s preostalom tekućinom), 1 šalicu vode (može i biljno, nezašećereno mlijeko ili povrtni temeljac), nutritivnog kvasca, muškatnog oraščića te začiniti sa soli i paprom. Izmiksati u umak bez komadića.
  4. Prebaciti umak na tavu i kratko zagrijati uz miješanje da se ne zgruda. Dodati kuhanu tjesteninu, pomiješati i servirati toplo uz dodatak svježe sjeckanog peršina i, po želji, veganskog parmezana.